Kriaušės ar kiti vaisiai sluoksniuotoje tešloje
Receptai su sluoksniuota tešla visuomet praverčia – greita, patogu, skanu. Gamindama šventėms, laikausi taisyklės: neplanuoti daugiau 1-2 sudėtingų patiekalų, kad vėliau virtuvėje neprasmegčiau nei aš, nei geras ūpas. Taigi, visos kitos vaišės – paprasti, viens du paruošiami valgiai, kuriuos gaminant labai praverčia ir sluoksniuota tešla. Šiandien apie vieną jos panaudojimo variantą – tešloje kepamas kriaušes ar kitus vaisius.
12 pyragėlių:
- 6 kriaušių ar kitų vaisių
- 500 g sluoksniuotos bemielės tešlos (6 lapeliai)
- 1 kiaušinio
- 1 šaukšto rudo cukraus
- cinamono (nebūtinai)
Kepame kriaušes ar kitus vaisius sluoksniuotoje tešloje:
1. Kol tešla, išimta iš šaldiklio, atsileidinėja, paruošiame kriaušes: nuplauname, nusausiname ir dailiai perpjauname per pusę taip, kad kiekvienai pusei tektų ir kotelio pusė. Išpjauname viduriuką su sėklomis. Kiekvienoje kriaušės puselėje padarome po 4 įpjovas, išimdami plonas vaisiaus skilteles .
2. Sluoksniuotą tešlą kiek pakočiojame, perkeliame ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos, dedame ant kiekvieno lapelio po 2 kriaušės puseles ir apipjauname apie jas kriaušės kontūrą su lapeliais.
3. Tešlos kraštus patepame plaktu kiaušiniu su žiuspniu cukraus, į kriaušių įpjovas įberiame šiek tiek cukraus, jei norime pabarstome cinamonu. Kriaušes sluoksniuotoje tešloje kepame 180 laipsnių orkaitėje 15 minučių. Jei norime saldžiau – pravėsusias, per sietelį apibarstome cukraus pudra.